×

Nyheter

Karlstad kan bli årets studentstad

En av punkterna i handlingsplanen som tagits fram är att öka universitetets synlighet i centrala Karlstad. Foto: Denny Jansson

Karlstad har valts ut som en av tre städer som är med och tävlar om att utses till ”Årets studentstad”.

– Vinner vi kommer det att synas, säger Linda Harkman, universitetssamordnare på Karlstads kommun.

Som Karlstads studenttidning berättat tidigare har Karlstads universitet tillsammans med Karlstads kommun och Karlstad Studentkår bedrivit ett arbete där målet varit att utnämnas till ”Årets studentstad”.

Innan jul stod det klart att Karlstad är en av de tre studentstäder som har gått vidare i nomineringsprocessen, och som således kan få ta emot utmärkelsen som delas ut av Sveriges förenade studentkårer, SFS, senare under våren.

– Jag tycker det är roligt att Karlstads universitet och Karlstad som stad placerar sig i toppen på denna lista. Det är ett bevis på att våra studenter trivs och att vår samverkan med kommunen är på rätt väg, sa rektor Johan Sterte då.

Tidigare i år gjorde SFS:s jury platsbesök i de tre städer som gått vidare i processen för att bedöma hur väl samarbetet mellan studentkårer, lärosäten och kommuner fungerar. Och i Karlstad är förhoppningarna stora efter platsbesöket:

 – Jag fick en bra känsla under platsbesöket. Representanterna från SFS fick hälsa på ledningen för kommunen och universitetet, gå en rundtur på universitetet och även komma på besök på Samhällsbyggnadshuset där en del av kommunledningen finns. De fick även veta mer om våra gemensamma marknadsföringsinsatser och smaka på den examensbakelse som tagits fram tillsammans.  Jag tror att de åkte härifrån mätta och fyllda av positiva intryck, säger Linda Harkman, universitetssamordnare på Karlstads kommun.

Tuff konkurrens

Elva år har gått sedan Karlstad senast tilldelades utmärkelsen, 2009, och skulle Karlstad utnämnas till årets studentstad i år skulle det alltså vara andra gången gillt. Sedan dess utmärkelsen tilldelats bland andra Norrköping, Trollhättan, Uppsala, Linköping, Gävle och Halmstad.

Även om Karlstad är med bland de tre finalisterna som har valts ut bland de sökande studentstäderna, återstår en del arbete och Linda Harkman menar att konkurrensen är tuff bland de tävlande studentstäderna.

– Vi vet att vi är topp tre, men inte vilka andra städer som vi tävlar mot. Men vilka det än är, så är det med all sannolikhet så att konkurrensen är tuff. Det pågår ett arbete i hela Sverige med dessa samverkansfrågor, och där kan vi stolt säga att vi var bland de första i Sverige med detta uttalade samarbete. Men förhoppningen är självklart att vi ska vinna, för det tycker jag vi är värda.

”Vinner vi kommer det att synas”

För att ta hem segern har de tre aktörerna – studentkår, lärosäte och kommun – tillsammans tagit fram en handlingsplan bestående av 18 punkter som man hoppas ska leda ända fram till mållinjen.

– Arbetet med handlingsplanen pågår löpande. Om jag ska lyfta några saker som vi är lite extra stolta över, är det framför allt glassfesten som ägde rum i slutet av vårterminen förra året. Där fick vi gemensamt möjligheten att tacka studenterna för terminen och önska dem trevlig sommar. Kommunen har varit ännu mer involverad i generals- och fadderutbildningen inför höstens välkomnande och överlag så har vi tillsammans jobbat fram lite nya aktiviteter i samband med terminsstarterna på hösten och våren. Och detta kommer vi att fortsätta utveckla inför kommande terminsstart i höst.

Presenteras i april

Vilken av de tre städerna som gått vidare som tilldelas utmärkelsen och som kan titulera sig som ”årets studentstad” i år presenteras av SFS i april, och där man i Karlstad hoppas på att det ska gå vägen.

– Självklart skulle vi bli otroligt glada och stolta om vi vann, men det är viktigt att poängtera att detta är ett arbete som inte enbart har genomförts för att vinna denna utmärkelse.  Det är en samverkan, innehållandes aktiviteter som jag verkligen tror och hoppas att vi hade genomfört i alla fall, och ett arbete som kommer att fortskrida oavsett om vi vinner eller inte, säger Linda Harkman.

Och fortsätter:

– Vinner vi kommer det att synas. Det lovar jag. Både på universitetet och i centrum, men mer än så avslöjar jag inte än.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter