×

Nyheter

Denny Jansson: Ett intensivt år för studentjournalistiken i Karlstad

Profilbild
Nyheten om misstänkta mordförsöket på Campusområdet en natt i juli är en av de mest lästa nyheterna någonsin i Karlstads studenttidnings över 50 år långa historia. Foto: Denny Jansson

Nyhetsåret 2019 lider mot sitt slut, ett år som på många olika vis varit ett händelserikt år för studentjournalistiken i Karlstad och där flera läsarrekord har slagits.

Bland händelserna som sticker ut utöver andra från det gångna nyhetsåret återfinns både fuktskador, mässor, sista kvällen på kårhuset, studiesociala aktiviteter och skottlossning på Campus. Här samlar vi årets mest uppmärksammade nyheter.

Krönika

Januari
För studenter är första halvan av januari något av ett slags förvirringstillstånd där höstterminen fortsätter fastän kalenderåret övergått i ett nytt. Med den bakgrunden är det också naturligt att det är en något lugnare period rent nyhetsmässigt, där Karlstads studenttidning i år rapporterade om att en ny studie vid Karlstads universitet visade att datorspel gör att ungdomar blir bättre på engelska.

Februari
Årets andra månad blev desto händelserik, där Karlstads studenttidning i början av månaden berättade om misstänkta fuktskador på hus 21 och kvalitetsgranskningen av juridik, skatterätt och rättsvetenskap. En kylig och snöig morgon i början av februari stoppade plötsligt Karlstadsbuss linje ett mellan Frödingshöjd och Campusområdet sedan byggandet av de nya studentbostäderna blockerade vägen under en förmiddag. Vårterminens början innebär även introduktionsperiod för nya studenter, där KarlEkons generaler berättade hur det är att anordna introduktion på vintern. Med ett rekordstort antal monterbokningar var årets Hotspot större än någonsin, och projektledaren var nöjd efter genomförd arbetsmarknadsmässa.

Mars
Ett säkert vårtecken de senaste åren på att kylig vinter har övergått i spirande vår är Dunderkravallen, som i år hade stora planer. I vårens första tidningsnummer berättade musikalartisten Cecilie Nerfont på Wermlandsoperan hur det är att vara musikalartist och hur hon lever ut genom jobbet. Förutom nya nattklubbar, studentpoddar och överlevnadstips i vardagen berättade Karlstads studenttidning även om Tore Gustavsson som spenderade höstterminen i Hongkong och som gav tips till den som är intresserad av en utbytestermin i en annan del av världen. Två studenter vid universitetet stängdes av i sex veckor sedan disciplinnämnden konstaterade att de två hade samarbetet under en hemtentamen. I mars var det även dags för den sista öppna kvällen på Kårhuset i Studenternas hus – en kväll som lockade många studenter. I slutet av mars presenterade Karlstad Studentkår årets studentfallsrapport där man summerar de studentärenden som hanterats under föregående år, där antalet fall i år var något lägre jämfört med tidigare år.

April
Första veckan i april gick årets kårval av stapeln och där de fyra listorna, KD Studenter, Moderata Studenter, Utbildningslistan och S-Studenter, förutom att debattera i Karlstads studenttidnings debatt i Gläntan även berättade om sina visioner. Valdeltagandet ökade och på valvakan stod det klart att en av listorna fått egen majoritet i kårfullmäktige. I april beslutade universitetet att stänga antagningen till danspedagogprogrammet med bakgrund i att det saknades tillräckligt med resurser för att fortsätta driva programmet. I mars kartlade stiftelsen Allbright könsfördelningen bland professorerna inom den svenska högskolan, och konstaterade att knappt var tredje professor i Karlstad är kvinna. I mars arrangerades en nationell konferens för doktorand- och studentombud i Karlstad. På Musikhögskolan Ingesund laddade man tidigt inför årets upplaga av SMASK, musikhögskolornas egen form av Melodifestivalen. Det blev en glittrig kväll fylld med humoristiska sångtexter. I april var det även premiär för JPRO, universitetets jämställdhetsdagar, som blev ett lyckat evenemang. I början av året lanserades MKV-student, en studentdriven blogg med fokus på medievärlden, och i april berättade man om planen framåt. I april kom antagningsbeskedet inför höstterminen, där det i år stod klart att det var något färre som hade valt Karlstads universitet som sitt förstahandsval. Efter att ha granskat förskollärarutbildningen riktade UKÄ, Universitetskanslersämbetet, kritik mot kvaliteten i programmet vid Karlstads universitet.

Maj
I maj utsågs två nya hedersdoktorer vid Karlstads universitet. En student vid Karlstads universitet stängdes av i sex veckor efter att ha utsatt en annan student för sexuella trakasserier. I maj beslutades att höstens antagning till det verksamhetsintegrerade grundlärarprogrammet skulle ställas in efter att för få studenter sökt till programmet. I takt med att sommaren sakta närmade sig testade redaktionen årets glassnyheter och utsåg sina favoriter i glassdisken. I vårterminens sista utgåva av Karlstads studenttidning uppmärksammades att ett år gått sedan en loftgångssektion vid en fastighet på Campus rasade ner, där studenter, säkerhetschef, studentkår och fastighetsägare såg tillbaka på det gångna året. I maj utsågs Hotspot till ”Årets studentvän” av studentkåren. I vårens sista utgåva berättade Karlstads studenttidning om arbetet bakom kulisserna med papperstidningen, och hur det går till från idé till tryckt papperstidning. I slutet av maj arrangerades både Copa de KAU IF och ”Ovvevecka” och höjde stämningen i studentlivet. Samtidigt summerade studentkåren ett intensivt år och blickade framåt. Precis innan vårterminens slut stängdes tre studenter av för att ha vilselett vid tre olika examinationer. Det gick riktigt bra för bidragen från Ingesund i riksfinalen av SMASK, musikhögskolornas egen musikfestival, där ett av bidragen för första gången någonsin tog hem förstaplatsen i den nationella finalen.

Juni
Liksom januari är ett slags mellanperiod mellan höstterminen och vårterminen är juni en månad fylld av examinationer och en allt mer tilltagande känsla av sommarledighet. I juni presenterades den bil som projektet Clear River Racing skulle tävla med i årets Formula Student. I juni passade Karlstads studenttidning även på att flytta – från karlstadsstudenttidning.se till det något enklare, studenttidning.se.

Juli
Mitt under sommarledigheten passade Karlstad Studentkår på att byta till grönt efter att ha haft en orange profil i över ett årtionde. En succé, konstaterade studentkårens kommunikatör. I början av juli berättade Karlstads studenttidning om hur en man stod åtalad för att på midsommarafton ha trängt sig in i en studentbostad på campus och där tvingat till sig pengar och sex av en kvinna. I mitten av månaden publicerades antagningsbeskedet inför höstterminen, och där det stod klart att antalet antagna till Karlstads universitet fortsatte att öka. I anslutning till antagningbeskedet gjorde Karlstads studenttidning en kartläggning av de meritvärden som krävs för att bli antagen till olika utbildningar – där psykologprogrammet hamnade överst och förskollärare lägst. Fastighetsägaren till studentbostäderna på Vintergatan och Kvintettgatan berättade om sina planer på att bygga nya studentbostäder, vilket då skulle kräva att de gråa fastigheter som finns i dag behöver rivas. I slutet av juli skakades Campusområdet av ett misstänkt mordförsök, där någon riktat ett skott in i en lägenhet på Kvintettgatan, något som gjorde de boende i området oroliga. Dagen därpå skakades Herrhagen i Karlstad av en skottlossning, och polisen misstänkte snart att det fanns koppling mellan de två dåden. Nyheten seglade snabbt upp som en av de mest lästa i Karlstads studenttidnings över 50 år långa historia.

Augusti
En 19-årig man begärdes häktad för skottlossningen på Campusområdet, men släpptes några dagar senare. Senare häktades en 17-årig man misstänkt för att ha varit inblandad. I augusti lanserade universitetet nya parkeringsytor på baksidan av biblioteket, där en ny korttidszon infördes. Fredagen innan terminsstarten anordnade universitetet tillsammans med utbildningsföreningarna en smygstartsdag där nya studenter kunde smygstarta terminen. I slutet av augusti, vid terminsstarten, skakades Campusområdet av flera fall av misshandel. När höstterminen startade sista veckan i augusti var det med flera studiesociala aktiviteter, däribland en föreningskamp på Borgmästarholmen.

September
Juristutbildningen vid Karlstads universitet fick gott betyg i en utvärdering, och där det menades att utbildningen i skatterätt hade goda möjligheter att bli ledande i landet. Terminsstartens studiesociala aktiviteter avlöste varandra, och där årets flottrace i Klarälven blev något kyligare än vanligt när regnet öste ned. I höstens första utgåva av papperstidningen berättade Karlstads studenttidning att utredningen om den rasade loftgången på Campusområdet i maj 2018 alltjämt pågick. Samtidigt berättades om hur GDPR ställer till det för studenter som ska skriva uppsatser. I samma nummer berättades om ett nytt samarbete mellan studentkår, universitet och länsstyrelse som syftade till att minska antalet sexuella trakasserier bland studenter. I den europeiska tävlingen Cre8 står kreativa utmaningar i fokus, och där Karlstads studenttidning mötte ett gäng studenter som deltar i tävlingen från Karlstad. Söktrycket på studentbostäderna i Karlstad upplevdes som högt av fastighetsägarna, och där det fanns få lediga boenden att tillgå vid terminsstart. Ibland kan karriären ta en annan riktning, och så var det för Viktor Karlsson Ejwertz som gick från ingenjör till artist. Föränderligt är även ett tema inom improvisationsteatern, något som blivit en stor hobby för sociologistudenten Hjalmar Hardestam. I september berättade Karlstads studenttidning hur Karlstads universitet för första gången någonsin listades på en mycket ansedd rankning. Utrustade med kvastar, på jakt efter dunkare och den gyllene kvicken med rockringar som mål tränade ett gäng studenter på baksidan av Värmlands Museum inför mästerskap i Quidditch. I september anordnades årets internationella mässa, där intresserade studenter kunde ta del av information om hur det är att studera en termin vid ett annat universitet i världen.

Oktober
Hållbarhet var ett ämne som stod i fokus när Ingenjörer utan gränser i oktober arrangerade en klädbytardag på universitetet, där både studenter, personal och allmänhet var välkomna. Kreativiteten flödade när föreningarna i mitten av oktober möttes i ett lådbilsrace med egenhändigt byggda lådbilar. I oktober var det premiär för arbetsmarknadsdagen ”Juristen i fokus”, en dag som arrangören, föreningen JFK, vill ska bli årligt återkommande.

November
Efter att Karlstads universitet i september för första gången någonsin listades i den amerikanska tidskriften Times rankning, listades universitetet i november för första gången någonsin i rankningens lista för ämnesområdet ekonomi. I november slog säkerhetsansvariga vid Göteborgs universitet larm om att antalet hot och hat ökat, något som även säkerhetschefen vid Karlstads universitet stämde in i. I november föll domen mot de tre unga män som stått åtalade för sommarens skottlossningar på Campus och på Herrhagen – samtliga tre frikändes men dömdes för andra brott. I slutet av november arrangerades året KEY-dagen, en dag som uppskattades av såväl besökande ekonomistudenter som utställare. I november tog oroliga boende på Campus kontakt med Karlstads studenttidning om vad som tycktes vara en avstängd räddningsväg – där räddningstjänsten senare gav lugnande besked.

December
I början av månaden berättade Karlstads studenttidning om en student som bokat ett möte med en kursansvarig vid universitetet, och där mötet slutade med en polisanmälan om olaga hot. Kårfullmäktige höll sammanträde och beslutade bland annat att gå vidare med ett antal motioner från medlemmar i studentkåren. I den sista utgåvan för året berättade Karlstads studenttidning om Handelshögskolan som i år firar tio år som handelshögskola. Julen närmade sig och en testpanel tillsattes för att utvärdera årets julgodis – där panelen gav många höga betyg. Ett tema i årets sista utgåva var intervjuer med olika personer verksamma vid Karlstads universitet, där Muhammad Murtaza Ali berättade om sitt doktorandarbete med fokus på digital transformation inom tjänstesystem och där Martin Similä berättade hur han får ihop studier och flera engagemang i olika projekt med träningen inför triathlon-säsongen. Det kan dock vara svårt att hitta rätt i träningsdjungeln, och därför testade Karlstads studenttidnings reportrar Sara Tidhult och Johanna Nilsson olika aktiviteter hos KAU IF för att hjälpa dig i träningsdjungeln. I år firade även psykologmottagningen, där studenter på psykologprogrammet hjälper till, ett år. För att stävja utanförskap hos studenter och hjälpa dem hitta varandra lanseras i februari nästa år en ny social app, där Karlstads studenttidning mötte studenterna bakom appen. Studentbostäder har varit ett ständigt återkommande ämne i rapporteringen under 2019, och i december berättade Karlstads studenttidning hur byggandet av 259 bostäder intill Universitetstorget, mitt emot busshållplatsen vid universitetet, försenas i minst ett år. Flera av utbildningsföreningarna hade i år egna bössor till förmån för ”Musikhjälpen”, där styrelsen i föreningen SEKE genomförde olika utmaningar för att få föreningens medlemmar att skänka pengar, däribland att äta surströmming. I slutet av året hade Juridiska föreningens nya podcast premiär, där tanken är att lyfta sådana frågor som är aktuella och relevanta för studenter. Sist men inte minst, avslöjade SFS, Sveriges förenade studentkårer, strax innan jul att Karlstad är en av de tre städer som nu gått vidare i processen inför det att ”Årets studentstad” ska utses för 2020/2021.

Nu är det dags att säga tack och farväl till nyhetsåret 2019 och blicka framåt, mot nyhetsåret 2020 som ser ut att bjuda på många intressanta nyheter.

Tack för i år och gott nytt år önskar Karlstads studenttidnings redaktion!

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter