Karlstad Studentkår har marknadsfört årets kårval med orden ”Du bestämmer”. Kårvalet innehåller många olika möjligheter till att bestämma men det viktigaste beslutet är kanske valet om att delta eller inte. I kårvalet får studenter bland annat vara med och bestämma vilka åsikter som ska drivas i kårfullmäktige, som är Karlstad Studentkårs högsta beslutande organ. I fullmäktige sitter 29 ledamöter som beslutar om studentkårens arbete. De utser bland annat studeranderepresentanter, utskott, kårstyrelsen och chefredaktör för Karlstads studenttidning.
I januari-februari hade studenter möjlighet att kandidera till mandatplats i kårfullmäktige. Kandidaterna driver frågor som är viktiga för dem inom olika listor. Frågorna kan beröra alltifrån brist på microvågsugnar i cafeteriorna till bostadsfrågor. Det är dessa listor och kandidater som studenterna röstar på i kårvalet. De kandidater som får flest röster räknas in som ordinarie ledamöter. Om det finns fler namn på listorna än antal mandatplatser blir de med minst röster suppleanter, alltså ersättare ifall ordinarie ledamöter från listan inte kan närvara vid möten. De är de här 29 ledamöterna som beslutar om vad studentkåren ska arbeta med under det kommande verksamhetsåret.
Förra året kandiderade elva listor i kårvalet. Ingenjörslistan fick flest röster och fyllde därför åtta av de 29 mandatplatserna medan Socialdemokratiska studenter fick fyra mandatplatser. FSK och Ekonomilistan fick båda tre mandat och Moderata studenter, Ingesundslistan, Vänsterns studentförbund i Karlstad och Liberala studenter Karlstad tilldelades två mandat. Lärare och Sjuksköterskors lista, Polkalistan och Miljölistan fick en mandatplats var.
Frågorna som studenterna driver inom kårfullmäktige har under åren bidragit till förändring av både arbets- och studieförhållanden som till exempel införandet av anonymitetskoder vid tentor och utdelning av pris till bästa lärare. Detta är resultat av att studenter tog beslutet att rösta eller kandidera i kårvalet och valresultatet hade kanske sett annorlunda ut om fler eller färre studenter hade röstat. Att välja bort möjligheten att delta i kårvalet ingår i friheten att bestämma, men även det är ett val som kan påverka resultatet.