×

Nyheter

Åtta tips för att få tag på studentboende

Foto: Vladimir Kudinov/Unsplash
Det kan vara svårt att få tag på studentboende. Karlstads studenttidning listar åtta tips från bostadsförmedlingarna för att hitta studentboende.

1. Tacka inte nej
Tacka inte nej till en utbildning för att du inte har någon bostad. I början kan boendet lösa sig provisoriskt och under terminens gång brukar det lösa sig.

2. Ställ dig i kö
Så fort du har fått antagningsbeskedet bör du ställa dig i kö och aktivt leta studentboende i staden där du ska studera. I Karlstad tillämpas olika system för studentboende, allt från först till kvarn till kösystem. Går du i gymnasiet och har planer på att studera vidare är det därför en god idé att så tidigt som möjligt ställa dig i kö i staden du vill studera.

3. Håll utkik
Hos flera bostadsförmedlare och hyresvärdar är det möjligt att registrera ett konto som gör det möjligt att automatiskt få utskick när det finns lediga lägenheter. Det kan vara ett bra tips om du inte redan från terminsstart har fått tag på ett boende.

4. Sök aktivt
Begränsa inte ditt sökande, utan sök alla bostadstyper du kan tänka dig. Det ökar chanserna att så snart som möjligt få tag i ett boende.

5. Ha intygen redo
Ibland kan det gå snabbt. Se därför till att ha de olika intygen redo, exempelvis antagningsbesked, studieintyg (som hämtas från Ladok) och eventuella andra intyg som behöver visas.

6. Var varsam och sköt ekonomin
Se till att betala fakturor i tid och att vara varsam i ditt boende. Hyresvärdar gillar varken obetalda hyror eller skador i ditt boende.

7. Sök brett
I Karlstad som i fler andra studentstäder finns många olika hyresvärdar och bostadsförmedlare. Se därför till att söka hos flera – det ökar chanserna att få tag i studentboende. I Karlstad finns även flera grupper för bostadsförmedling på Facebook. Var dock varsam, se nästa tips.

8. Se upp för lurendrejare
Var tionde student har blivit lurad på studentboende enligt tidningen Hem och Hyra. Se därför upp med ockerhyror, ta med en anhörig när du ska granska boendet, betala aldrig kontant – betala till ett spårbart bankkonto och anmäl annonser som inte tycks ärliga.

Källor: Hem och Hyra, Polisen, Boupplysningen, Karlstad Studentkår och Boverket

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter