×

Nyheter

Inga planer på fler studentlägenheter

För andra året i rad markeras Karlstad som en gul stad, där möjligheterna för studenter att få ett boende inför studierna är begränsade. Bilden delas inte av KBAB som menar att det finns tillgång till lediga lägenheter.

Bostadsfrågan är ett ständigt aktuellt ämne bland studenter. Förra året togs bostadsgarantin bort och allt fler studenter blir allt mer nervösa över att inte få ett boende vid flytt i samband med påbörjade studier.

I den bostadsrapport som Sveriges förenade studentkårer, SFS, ger ut varje år har Karlstad för andra året i rad markerats som en gul stad.  I Karlstad beräknas studenter få boende någon gång under terminen efter påbörjade studier.

– Det finns lediga lägenheter, säger Thomas Pedersen på det kommunala bostadsbolaget KBAB.

Kontraktet på Södra Kyrkogatan upphör

I juni 2019 måste samtliga studenter som hyr studentlägenheterna på Södra Kyrkogatan i centrum flytta ut. Då upphör KBAB:s kontrakt med hyresvärden.

– Vi vet inte vad som kommer att byggas i de lokalerna. Men vi får inte ett förlängt kontrakt och det kommer inte längre att vara studentlägenheter, säger Thomas.

Nya hyresrätter

Men även om studentlägenheterna på Södra kyrkogatan försvinner och därmed minskar antalet studentlägenheter i Karlstad kommer det inte att påbörjas något nytt projekt för att bygga nya studentlägenheter – inte av det kommunala bostadsbolaget KBAB.

– Frågan tas upp om den visar sig bli nödvändig.

Thomas berättar att KBAB har fler aktuella projekt på gång där bland annat 44 lägenheter byggs på Rud och 40 nya lägenheter på Våxnäs. Dessa kommer att vara 2-rums och 3-rumslägenheter med tanke att både studenter och icke-studenter ska kunna hitta en plats att bo. Lägenheterna kommer att släppas under våren och hösten nästa år och det är först till kvarn som gäller.

Blir inte grönlistade – än

Efter att bostadsgarantin försvann står Karlstad i mittenzonen av de tre zonerna grön, gul och röd. Bostadsbidragen ges bort till städerna i den röda zonen, städer som Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg.

Thomas menar att det är högt tryck på lägenheter precis vid terminstarten på hösten, men att trycket är betydligt lägre inför terminsstarten på våren samt under resten av året. Väntar man ett par månader står flertal studentlägenheter tomma och idag finns det ett flertal lediga studentlägenheter på KBAB:s hemsida.

– Skulle vi bygga fler studentlägenheter inför terminsart på höstterminen skulle det bli ännu fler lägenheter som står tomma resten av året, förklarar Thomas.

Så inom den närmaste framtiden kommer troligtvis Karlstad fortsätta befinna sig i den gula zonen.

Läs hela SFS:s bostadsrapport 2017 på sfs.se.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter