×

Nyheter

Kampanj ska stoppa sexuella trakasserier

På måndagen lanserades kampanjen "Not Cool" som syftar till att uppmärksamma och stoppa sexuella trakasserier i studentvärlden.

Det är Karlstad Studentkår, Karlstads universitet och Länsstyrelsen i Värmland som tillsammans står bakom kampanjen, som går under namnet ”Not Cool”. Målet är att få fler studenter att agera i situationer innan de går över styr.

– Vi studenter kan bidra till att förhindra sexuella trakasserier genom att våga se och agera. Det kan handla om att följa någon hem, föreslå en annan lek eller att säga ”stopp – så säger man inte”, säger Rebecca Hultman, vice ordförande med studiesocialt ansvarig på Karlstad Studentkår och ansvarig för den nya kampanjen.

Under kampanjen publiceras korta videoklipp med budskapet ”du gör skillnad” i studentkårens, universitetets, och länsstyrelsens kanaler, videoklipp som även kommer att visas på stadsbussarna i Karlstad och länsbussarna framöver.

– Vi vet att det förekommer och tror att det är vanligare vid terminsstart, då många studenter samlas, det är fester och alkohol involverat. Vi har inte gjort någon mätning men studenthälsan hör att det förekommer här, precis som i samhället i övrigt, säger Annelie Berglind, hälsopedagog vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

Budskapet är att studenter kan göra skillnad genom att vara uppmärksamma och våga säga ifrån:

– Det är du som åskådare som på olika enkla sätt kan göra skillnad för den som utsätts, säger Tanja Ekegren, utvecklingsledare om mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen Värmland.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter