×

Nyheter

Kan ta tid innan utredningen blir klar

Det kan ta tid innan polisens utredning efter lördagens loftångsras på Campus blir klar. Samtidigt menar Polisen att man gjort vissa observationer på den aktuella fastigheten där loftgången rasade.

– Vi hade tekniker på plats under måndagen som undersökt konstruktionen och liknande. De har inte kommit med någon rapport än, berättar Anders Forsman på polisregionen i Bergslagen.

Under måndagen hävdes avspärrningarna runt den aktuella fastigheten där loftgången rasade under lördagskvällen.

Enligt Forsman ska polisen ha gjort vissa noteringar under måndagens undersökning av fastigheten och den raserade loftgången.

– En ytterst lekmannareflektion är att det såg enkelt ut kring infästningen på en av bjälkarna där den rasade loftgången satt. Om det uppnår byggnormerna vet vi inte än utan kommer att undersökas.

– Men vi är inga byggexperter. Vi kommer att kontrollera om fastigheten är byggd enligt de normer som finns samt om bygglovet motsvarar det som är byggt just nu.

När polisens utredning blir klar är dock svårt att säga i dagsläget enligt Forsman.

– Det tar nog tid innan utredningen blir klar, det närmar sig semestrar och så. Ärendet ligger inte högt i prioriteringslistan eftersom vi jobbar med andra och grövre brott på enheten. Utredningen kan bli klar i slutet av sommaren, men det beror på vad som händer i övrigt.

Den aktuella fastigheten på Kvintettgatan 1 är en av flera och byggdes ursprungligen av Krebo Holdings. 2016 såldes fastigheterna på Campus till Studium Fastigheter där Nordic PM tog över förvaltningen och uthyrningen av fastigheterna.

Enligt Joakim Orthén, vd för Nordic PM, har reparationsarbetet påbörjats och ett arbete med att se över liknande fastigheter i området har inletts.

– Vi vet vad som har hänt, men vi vet inte orsaken till det. Just nu avvaktar vi polisens utredning. Det vi vet är att en sektion i en loftgång gett vika när personer befunnit sig där och dansat där uppe.

Borde inte en loftgång hålla för att personer befinner sig på den?
– Det beror alldeles på hur många det är. Loftgången ska klara av en viss tyngd, absolut. Men vi vet inte mer i nuläget, vi avvaktar polisens utredning. Är det ett konstruktionsfel så är det, vi inväntar vad polisen kommer fram till.

Förstärkningarna på övriga loftgångar i övriga fastigheter i området görs enligt Orthén för att säkra upp.

– Vi gör förstärkningar på alla fastigheter för att det ska bli omöjligt att det ska kunna hända igen. Vi kan dock inte säga något just nu om konstruktionen.

– Förstärkningarna görs för att folk inte ska känna sig otrygga.

Ett videoklipp på Youtube har sagts visa situationen på Campus i lördags och där stämningen av flera blivit beskriven som ”het”. Joakim Orthén menar dock att videoklippet inte visar olyckan och att det är polisens sak att sköta.

– Jag har sett videoklippet. Det är en film på en vanlig studentfest med mycket folk. Själva olyckan är inte med på filmen, så den säger ingenting om olyckan. Det är inte heller min sak att titta på det, utan det är polisen som får utreda saken.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter