×

Krönikor

Stina Samuelsson: Få inte panik

Profilbild
Karlstads studenttidnings krönikör, Stina Samuelsson, skriver om sina erfarenheter av att vara ny student och känslan av underlägsenhet - även vid en ålder av 35+.
Krönika

Douglas Adams, författargeniet som tyvärr inte längre finns med oss, är upphovsman till några av världens mest underhållande böcker. Jag tänker inte ens skriva ”enligt mig”, det här anser jag vara obestridliga fakta. Jag har läst dem allihop, men är – som många andra – mest fäst vid Liftarens guide till galaxen. Jag vet att svaret på livet, universum och allting är 42. Jag vet att man alltid bör ha en handduk med sig. Och jag vet att det viktigaste för att överleva på intergalaktiska resor är att inte få panik. Med fördel är detta klokt att minnas även inför terminsstarten.

Är du en ny student?

Välkommen!

Få inte panik!

Jag börjar min femte termin på lärarprogrammet denna höst och börjar äntligen bli en smula varm i kläderna. Men det har tagit sin tid. Min första termin på Karlstads universitet var ett enda kaos av föreläsningar, kurslitteratur, begrepp jag aldrig hört talas om förut och en klass fylld av genier och en dumskalle: jag. Jag har sällan tvivlat så på mig själv och min förmåga som jag gjorde under den första tiden som student. Douglas Adams visdomsord var totalt bortblåsta.

Innan jag började studera var det många som gav mig uppmuntrande peppsnack. De sa att jag, som arbetat med språk och som var så hiskeligt gammal (34 då, 36 nu) skulle sopa mattan med alla nybakade gymnasiestudenter. Och jag trodde nog mycket på det. Hur svårt kunde det vara att läsa svenska när jag arbetat på tidning i tio år?

Jättesvårt, visade det sig. Skitkrångligt, rentav. Och jävligt jobbigt. Inledningsvis trodde jag att de drev med oss när de gav oss tusentals sidor kurslitteratur att läsa på en vecka. Men det var ingen som drev med oss. Inga leenden, bara seriösa miner. Så jag läste. Och läste. Efter en termin litteraturvetenskap hade all tidigare läslust utplånats, jag gick från bokmal till lässkeptiker.

Känner du dig peppad än, nya student? Känner du dig uppmuntrad?

Få inte panik!

Att läsa på universitet är det roligaste, jobbigaste, mest frustrerande, givande och utvecklande jag har gjort. Så oavsett om du har siktet inställt på ett särskilt mål, eller om du läser några kurser i väntan på ditt sanna kall: Välkommen! Du kommer trivas och vantrivas, du kommer älska och hata det och du kommer ha det gemensamt med 16 000 andra studenter. Du är i gott sällskap, kanske det allra bästa. Få bara inte panik.

Stina Samuelsson är krönikör i Karlstads studenttidning.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Krönikor

Toppnyheter