×

Ledare

Johanna Wingstrand: Bara för att vi är studenter ska vi inte behöva förvänta oss något sämre

Karlstads studenttidnings chefredaktör Johanna Wingstrand skriver om bostadskrisens Karlstad och att studenter inte ska förvänta sig något sämre bara för att de är studenter.
Ledare

För något år sedan fick jag från en kompis höra om en kille som under sina första månader på uni spenderat nätterna i sin bil. Varför? Jo, för att han hade inte kunnat få tag i en lägenhet. Antingen så var lägenheterna upptagna eller så var det alldeles för dyrt. Jag har tänkt mycket på den där killen sen dess, och på hur studenters boendesituation här i Karlstad egentligen ser ut. Vi, inklusive mig själv, är alla studenter. Många av oss har ingen inkomst utöver vårt studiebidrag och kämpar med att få pengarna att räcka varje månad. Samtidigt som många av hyresföreningarna tar ut höga hyror för små lägenheter, ofta med bristfällig standard. När jag axlade rollen som chefredaktör insåg jag min chans att äntligen kunna göra studenternas röster hörda. Vi har pratat med såväl studenter som hyresvärdar och försökt få en överblick över situationen, och jag hoppas att vårt reportage ska göra skillnad. Bara för att vi är studenter ska vi inte behöva förvänta oss något sämre.

Överallt omkring syns tecken på julen. I fönstren lyser stjärnorna och i luften följer en bakgrundsmelodi av Frank Sinatra vart man än går. När du nu håller denna tidningen i din hand är det mindre än en månad kvar till julafton. Vi har klarat oss igenom mer än halva terminen och långsamt växer sig ljuset i tunneln allt starkare. Oavsett om du lyckats klara alla tentor eller har en omtenta att göra ska du belöna dig själv. Du har tagit dig en termin närmare examen. Visst, jag ska själv erkänna att det inte varit smärtfritt och att den innehållit sina sämre dagar med panik, stress och förtvivlan. Samtidigt har terminen fyllt på mitt kunskapsförråd ytterligare, och för varje kurs känner jag mig mer och mer laddad och redo inför yrkeslivet. Universitet är jobbigt, men samtidigt så
otroligt givande. Dessutom får vi snart åka hem, umgås med våra familjer och ta igen oss. Trots julstressen och allt den innefattar har julen för mig alltid varit den högtid då jag slappnar av som mest. Det är inte mycket som slår att sitta inne vid julgranen med pepparkakor och glögg medan snön singlar ner utanför fönstret.

Ge inte upp än, du har snart klarat ytterligare en termin på universitet, och det enda du ska känna just nu är stolthet över dig själv och det du åstadkommit. Ät en lussebulle, drick lite glögg och ge dig själv en ordentlig klapp på axeln. Bra jobbat!

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en ledare skriven av Karlstads studenttidnings chefredaktör. Karlstads studenttidnings politiska hållning är politiskt oberoende. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Ledare

Toppnyheter