×

Krönikor

Daniel Frisén: Studenter, en grupp fuskande fyllon

Profilbild
En rubrik som nästan inga studenter skulle identifiera sig med, ändå är det ofta en bild som målas upp om livet som student, skriver Karlstads studenttidnings opinionsredaktör Daniel Frisén.
Krönika

Nästan alla som läser detta vet naturligtvis att bilden som rubriken sätter inte är hur det egentligen ser ut eftersom de flesta som läser själva är studenter. Bilden om gruppen studenter måste målas någonstans, var målas den då? Självklart är det inga enskilda som bestämmer hur en grupp ska uppfattas, utan det är gemensamma föreställningar som skapar en kollektiv bild av olika grupper. Ofta kan jag stöta på människor som tycker att studenter är latmaskar som bara festar. Dessa personer är inte alltför sällan personer som inte själva har testat på att vara student, eller att det var väldigt länge sedan. Jag förstår att bilden inte stämmer, om en själv inte kommit i särskilt god kontakt med studentlivet förutom vid ett bussbyte på Stora torget en dag i slutet av augusti eller början av september. Tyvärr finns det också de som utmålar studenter som en grupp, som har sett studentlivet på betydligt närmare håll. Låt mig lyfta två exempel.

I Värmlands Folkblad den 23 oktober kunde vi läsa hur en, hör och häpna, lektor på Karlstads universitet utmålar studenter som en grupp fuskare. Detta för att många, undertecknad inräknad, använder gamla tentor för att plugga inför kommande tentor. Det är enligt lektorn ett otyg, missbruk av offentlighetsprincipen och ett sätt att slippa läsa kurslitteraturen. Detta kan inte vara mer fel. Först och främst, studenter byter inte ut kurslitteraturen mot gamla tentor, vi använder dem när vi läst klart litteraturen, för att repetera kunskaperna och få en bättre förståelse för hur läraren vill att svaren ska formuleras. Jag skulle kunna använda hela sidan för att argumentera om varför lektorn har fel, men det får bli någon annan gång. Det jag blir mest upprörd över är den bild som återigen kommer upp. Att studenter är lata, att studenter är fuskare och en underton om att vi inte skulle bry oss om utbildningen.

Ett annat exempel är det välkända loftgångsraset som inträffade i maj, där företagets VD skyllde på (såklart) – studenterna. Återigen är alla studenter en grupp, i detta fall en grupp hårt festande barbarer, detta helt utan bevis, och vad som dessutom visade sig vara falskt.

Men fyllan då? Torsdagen den 8 november togs det upp i TV4 Nyheterna att studenter dricker mindre, detta baserat på siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning. Den kanske största förutfattade meningen om studenter spricker. För att stärka min tes ska jag genomföra Sveriges kortaste kvantitativa studie: när jag googlar ”Studenter dricker för mycket” får jag 442 000 resultat, medan sökningen “Studenter dricker mindre” ger 346 000 resultat, en skillnad på nästan 100 000, eller dryga 20 procnet. Det är uppenbart att det är mer populärt att skriva att studenter dricker för mycket, snarare än att vi dricker mindre. Även om konsumtionen hade gått upp så är det fel att nedvärdera alkoholkonsumtion. Om jag vill njuta av mitt öl ska jag få göra det.

Studenter är inte en specifik grupp, vi är inget kollektiv. Studenter är en sammansättning av hundratusentals individer som råkar ha samma sysselsättning. Studenter har olika åldrar, olika intressen och olika livssituationer. Att då måla bilden av en enhetlig grupp är befängt. Tänk er ramaskriet om någon högt uppsatt hade sagt att alla plåtslagare, socialsekreterare eller pensionärer är lata, alkoholiserade fuskare. Det är inte rimligt och inget som något skulle göra, ändå görs det mot studenter hela tiden.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Krönikor

Toppnyheter