×

Nyheter

Fortsatt ansträngt bostadsläge för studenter

Foto: Denny Jansson

Bostadsbristen för studenter håller i sig och studenter i tolv av landets studentstäder riskerar att stå utan bostad.

Det visar SFS årliga bostadsrapport som presenterades på måndagsmorgonen, lagom till terminsstarten.

SFS rapport

Röda städer: Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby.

Gula städer: Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Malmö, Norrköping, Växjö och Örebro

Gröna städer: Gävle, Karlshamn, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, , Örnsköldsvik och Östersund

Det är Sveriges förenade studentkårer, SFS, som står bakom granskningen av bostadsläget i landets 33 studentstäder. I rapporten ställer SFS krav på att det ska finnas ett permanent förstahandskontrakt, att bostaden ska vara belägen inom 30 minuter till lärosätet, att hyran inte överstiger 35 procent av studiemedlet samt tillträde till lägenheten innan terminsstart.

Av landets 33 studentstäder klassas tolv städer som så kallade röda städer, där det inte kan garanteras ett förstahandskontrakt inom ett halvår. Tolv städer klassas som gula städer, där ett förstahandskontrakt kan erbjudas någon gång under höstterminen. Nio städer klassas emellertid som gröna städer, där ett förstahandskontrakt kan garanteras inom en månad.

– Våra studentkårer berättar om studenter som tvingas hoppa av sin drömutbildning eftersom de inte hittar ett boende. Det får konsekvenser för både individen och samhället, säger Matilda Strömberg, ordförande på Sveriges förenade studentkårer (SFS) till DN.

I årets rapport menas att bostadssituationen är särskilt bekymmersam i Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby där det kan ta upp till ett halvår att få studentboende.

Karlstad listas i år, liksom förra året och året dessförinnan, som en gul stad. Enligt rapporten är bostadssituationen relativt god och att det framför allt är vid terminsstart som det är som svårast att få tag i studentboende. Samtidigt menas att möjligheterna att få ett förstahandskontrakt ökar längre in på terminen och att samtliga studenter bör ha ett förstahandskontrakt senast i november.

– Det är inte några större förbättringar, utan det är fortfarande 90 procent av Sveriges studenter som bor i en stad där bostadsmarknaden inte fungerar, säger Matilda Strömberg.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter