×

Campus

Drömmen som blev verklighet

Projektledare för kårhuset, Frida Burström, står i det som om någon vecka är själva navet i det nya kårhuset - baren. Foto: Denny Jansson
Över ett decennium har gått sedan Karlstad senast hade ett kårhus. Om någon vecka är det dock dags igen. Personen bakom det nya kårhuset, Frida Burström, ser fram emot att kunna erbjuda studenterna en samlingsplats.

Drömmen om ett kårhus har funnits länge. Men brist på resurser och avsaknaden av en lämplig lokal har gjort att kårhuset inte blivit mer än just en dröm för många studenter. Nu äntligen blir dock den drömmen verklighet. Projektledaren för kårhuset, Frida Burström, ser med spänning fram emot invigningen om någon vecka.

–  Det har varit både spännande och svårt. Framförallt så har det varit väldigt roligt också och det känns jättekul att snart kunna öppna upp kårhuset och kunna erbjuda studenterna en samlingsplats.

För projektgruppen som arbetat med kårhuset har det enligt Frida hela tiden varit viktigt att ett kårhus ska ligga nära universitetet.

– Att kårhuset ligger nära universitetet känns väldigt viktigt eftersom det ska vara lättillgängligt för så många som möjligt. Det är också lite därför det varit svårt att hitta en lämplig lokal. Men nu när vi fick möjlighet att flytta in i Studenternas hus så kändes allt rätt.

Av studenter – för studenter

Kårhuset är tänkt att fungera som en lokal som till stor del ska styras enligt studenternas egna behov. På dagen ska det bedrivas café och på kvällen ska lokalen kunna användas som studentpub. Kårhuset kommer bestå av en stor och öppen yta som kommer vara inredd med bord, stolar och soffgrupper och givetvis kommer internet finnas att tillgå.

– Ja, det kommer bli lite av en allt–i–allolokal. Du ska kunna komma dit och plugga eller bara ta en fika om du hellre vill det. Det ska även finnas möjlighet att anordna sittningar eller att bjuda in föreläsare. Det viktigaste är att man ska kunna gå dit ensam utan att behöva vara ensam. Det ska vara en hemtrevlig miljö helt enkelt.

Tanken är att studenter ska kunna arbeta på kårhuset, både i cafét och på puben. Frida menar att det är ett sätt för studentkåren att erbjuda studenterna arbetslivserfarenhet samtidigt som studenterna hjälper kårhuset att fungera som det ska.

– Det ska vara kul att jobba på kårhuset och det ska kännas att man får något tillbaka. Arbetet sker ideellt, men i utbyte kan vi på så sätt erbjuda bättre priser i både cafét och puben.

I början kommer kårhuset att testa olika öppettider för att se vad som fungerar bäst. I början är det sagt att cafét kommer hålla öppet tisdag till lördag. För att få komma in på kvällen kommer det emellertid krävas kårmedlemskap. Det kommer också finnas möjlighet för föreningar och enskilda personer att få tillgång till lokalen utöver de vanliga öppettiderna.

”Något som saknats”

För Frida, som jobbat med projektet det senaste året, börjar nu en längre tids ansträngningar leda mot ett resultat även om det har varit en lång väg dit. Det svåraste har enligt Frida varit att det inte funnits någon att fråga som arbetat med ett liknande projekt i Karlstad innan. Och även om det finns inspiration att hämta i andra studentstäder kan det vara svårt att avgöra vad som känns rätt eller fel.

– Det har inte alltid varit helt enkelt. Jag har tittat lite på andra studentstäders kårhus, då främst Örebro och Umeå. De har dock inte riktigt samma koncept som vi kommer att ha. Det senaste året har ägnats åt undersökningar och planeringar, allt för att det som levereras ska vara så bra som möjligt. Dessutom har jag haft förmånen att jobba med en studentgrupp som jag kunnat bolla tankar och idéer med.

Avgörande i projektet har för Frida varit att hela tiden se slutprodukten framför sig.

– Det har varit ett måste att hela tiden se vart vi varit på väg. Det finns alltid en kritisk sida hos mig och den får mig att tänka realistiskt. På så sätt har jag hela tiden kunnat fokusera på vad som är möjligt och vad som inte är det.

Senast Karlstad hade ett kårhus var 2006 då dåvarande kårhuset i Klaraborgs herrgård lades ner efter ekonomiska problem. En tid, som Frida beskriver, som varit något fattigare:

– Det har varit något som saknats. Ett kårhus kommer göra det mer attraktivt för människor att söka sig till utbildningarna vid Karlstads universitet. Kårhuset riktar sig mot alla utbildningar och det är ett sätt att skapa ett sammanhang, menar hon.

Positiv feedback

Även om vägen mot det kårhus som om en dryg vecka öppnar sina dörrar varit något krokig, är Frida nöjd över det gångna året och resan mot ett nytt kårhus i Karlstad.

– Det har framförallt varit jättekul och extremt lärorikt. Men det har också varit svårt ibland men de gångerna har jag haft studiegruppen att tillgå och ibland har jag fått följa magkänslan. Jag har lärt mig massor, både om byggbiten som hur det fungerar med lagar och olika tillstånd. Men jag känner mig trygg i att veta alla beslut som tagits kring kårhuset har varit kloka och välgrundade.

Även feedbacken från studenter på universitetet har varit väldigt positiv. Frida berättar att det märks att det här är något som studenterna saknat och sett fram emot att få. Många har också varit nyfikna på att få veta mer.

– Folk har varit väldigt glada och positiva över det här och det är oerhört roligt. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här helt nytt nu så misstag kommer säkert att göras från vår sida också. Det är misstag vi får lära oss ifrån och vi hoppas att studenterna ska kunna ha överseende med det nu i början.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter