×

Campus

Ekonomin allt svårare för studenter

Höga hyror, ökade matpriser och ett otillräckligt studiemedel – så ser verkligheten ut för många studenter idag. Nya siffror från Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, visar dessutom att studiemedlen på närmare 11 000 kronor inte räcker för den genomsnittlige studentens månadsutgifter. "Jag är inte förvånad" säger Amanda Green, ordförande för Karlstad studentkår.

 

När SFS presenterar sin studentbudget för 2017 ställs studielån och bidrag på 10 850 kronor mot utgifter som hyra, mat och annat nödvändigt. Tillbaka stirrar en minussiffra på 326 kronor. Karlstads Studentkårs ordförande, Amanda Green, säger att årets undersökning visar på markant stigande siffror.

– SFS gör den här undersökningen varje år och förra året låg siffran på 200 kronor ungefär, så det är en ökning av hur mycket vi går back, förklarar hon.

I takt med att matpriser och hyror höjs ligger studiemedlet oföränderligt, vilket kan vara en orsak till den växande siffran. I samma veva finns en oro inför framtiden och att studenter blir mer och mer skuldsatta – något som kan leda till att fler väljer att jobba vid sidan av studierna för att få månaden att gå runt.
– Studentbudgeten som uträknats är väldigt tajt. SFS har ju bland annat räknat på matlådor och inte räknat in uteluncher eller nöjen. Det blir problematiskt om man måste jobba för att ha råd. För vissa funkar det att arbeta vid sidan av, men det borde inte vara en norm att alla ska plugga och jobba samtidigt, menar Amanda.

Ekonomisituationen hos studenter har i åratal varit ett omtalat ämne, inte minst på senare tid. Kronans värde förändras och studiemedlet hänger inte med i utvecklingen. Istället är det politiska beslut som styr satsningen på studenter, vilket Amanda menar sker med anledning till att plocka politiska poäng. Enligt Karlstads Studentkår arbetas det på flera nivåer för att underlätta ekonomisituationer för universitetsstudenter.
– Det vi gör på lokal nivå är att försöka höja debatten kring exempelvis hyror. Sen försöker vi på nationell nivå lobba, framförallt genom SFS, att andelen bidrag ska höjas och andelen lån ska minskas. Vi gör allt vi kan för att bli hörda.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter