Ålder: 26
Pluggar: Högskoleingenjörsprogrammet i energi- och miljöteknik
Kommer från: Vedum, Västra Götaland
Familj: Två helsystrar och två halvsyskon
Dold talang: Laga mat
Bästa studietipset: Skapa en rutin
Philip Larsson är ett bland många namn bakom flera av det senaste årets välbesökta och omtyckta evenemang där den säregna kulturen med studentoverall och studentlivet stått i fokus. I våras tilldelades han utmärkelsen Årets studentengagemang för sitt driv för studentlivet.
– Med hjälp av andra, säger han om priset.
Startskottet för engagemanget, likväl som engagemanget i föreningen Bamse, blev den egna studiestarten. En introduktion som gjorde att han fick upp ögonen för engagemanget bakom ett rikt och levande studentliv.
– Jag tyckte att det verkade väldigt kul. Jag var ny i stan och ville lära känna folk samtidigt som jag ville se hur studentlivet fungerar.
Bakom engagemanget finns hos Philip Larsson ett tydligt driv som bär flera olika spår. Centralt är en tanke om studentlivet och dess överlevnad som också fått honom att fortsätta testa olika idéer där vårens dunderkravall och ovvevecka är två exempel.
– Jag vill verkligen ha ett studentliv i Karlstad och att andra studenter ska ha samma möjlighet att träffa andra människor som jag hade när jag kom hit.
Något som Philip fäst särskild stor vikt vid är det engagemang som ligger bakom och möjliggör ett levande studentliv. Samtidigt som studentlivet är levande och bjuder på flera aktiviteter och omtyckta introduktionsveckor under terminsstarterna, tror han att det kan skapa en falsk fasad om att studentlivet inte kräver engagemang.
– Det känns som att många känner att det redan finns ett studentliv och att man därför inte behöver tillföra något, att det är lugnt. Den bubblan behöver man spricka hål på.
– Om folk inte engagerar sig dör studentlivet. Det behöver visas att det behövs engagerade, att det är kul och att man får ut så mycket av det.
För Philip Larsson är siktet tydligt inställt på målet att Karlstad ska få ett levande studentliv. Förhoppningen är att dagens problem för många föreningar att hitta engagerade försvinner.
– Jag vill att Karlstad ska vara en studentstad dit studenter kommer och känner att de vill engagera sig i föreningarna och att det blir tuff konkurrens om platserna i föreningarnas styrelser för att få delta och få den erfarenhet det faktiskt är att delta.
En framgångsfaktor för att få ett stort engagemang handlar enligt Philip om att dels skapa möjligheter för engagemang, dels att ge tillbaka till studenter som engagerar sig.
– I Bamse försöker vi att ge tillbaka till dem som engagerar sig. Det är mycket tid som många lägger ner. Man måste se till att folk känner att det är värt att engagera sig.
Att visa uppskattning för och uppmärksamma engagerade studenter är något som Philip menar blivit bättre det senaste året. Samtidigt menar han att det behöver ske kontinuerligt för att skapa intresse för engagemanget.
– Studentkårens initiativ att ha en tillställning för oss föreningsaktiva och dela ut priser tycker jag är jättebra och jag hoppas att man fortsätter med det nästa år för jag tror att det var väldigt uppskattat hos dem som engagerar sig.
Det dubbla uppdraget i föreningen Bamse, både som ordförande och sexmästare, gör att Philip har koll på det mesta som händer runt om på universitetet och i studentlivets Karlstad. Som spindeln i nätet har det dubbla engagemanget också kommit med flera privata lärdomar.
– Det är ganska mäktigt och mycket att göra. Men jag har lärt mig mycket, som vad jag själv klarar av mentalt. Jag har lärt mig att känna efter när det blir jobbigt och när jag behöver backa. Det är viktigt att prioritera tiden rätt.
Under sina två år som student på högskoleingenjörsprogrammet har Philip Larsson hunnit med att vara både vice sexmästare, sexmästare och ordförande, de två sista uppdragen under det senaste året. Att engagera sig under tiden som kurser fortlöper och tentor ska skrivas har tvingat honom att lära sig vikten av att slappna av.
– Jag har lärt mig att kontrollera mitt kontrollbehov, att släppa saker. Det är viktigt för att kunna slappna av. Dessutom har jag vuxit som människa sedan jag började att engagera mig.
En viktig del under terminsstarternas första introduktionsveckor är studentoverallen, något som också varit viktigt i de evenemang som Philip har varit med och arrangerat under det senaste året.
– Jag ser ovvekulturen som central i studentlivet eftersom den ger en samhörighet. Den blir som ett kul komplement. När man har den på sig behöver man inte bry sig om hur man ser ut, man kan vara lite sliten eller snygg och vara med på lekar man annars inte hade varit med på annars. Ovven gör att man släpper lite på spärren.
Vårens dunderkravall och ovvevecka blev resultatet när studentoverallen fick stå i centrum för tankarna om att fylla en tid på vårterminen där mycket av studentlivet är försatt i vinterdvala. Dunderkravallen var tidigare namnet på föreningen Bamses årliga invigning av overallerna, men där Philip inför årets upplaga fick en idé om att utöka och bjuda in fler föreningar.
– I år kände jag att jag ville göra Bamses egna ovveinvigning större. Eftersom det är nästan helt dött mellan januari och april kände jag att jag ville testa ett nytt format.
Att våga testa nya idéer är viktigt menar han. Vårens sista evenemang där overallen stod i centrum var ovveveckan som, trots det varma sommarvädret mitt i maj, lockade många studenter att bära studentoverall på universitetet.
– Efter dunderkravallen ville jag och sexmästaren i Läsk (lärarstudenternas förening, reds. anm) lyfta ovvekulturen och ha ett evenemang som gäller för alla. Då fick vi en idé om att köra en hel vecka med ovve. Det blev en grej med bra deltagande. Om vi lyckas att lyfta den nästa vår igen och gör det till en grej blir det en bra grej.
Efter flera hektiska veckor med introduktion för nya studenter och månader av planering väntar nu planering inför kommande aktiviteter och evenemang för Philip Larsson. I januari tar tiden som ordförande för föreningen Bamse slut. Ett uppdrag som han inte kommer att fortsätta med då han till sommaren blir klar med sin utbildning.
– Jag kliver av från Bamse när styrelseperioden tar slut i januari. Efter det får vi se, men jag kommer inte kliva ur helt.
Även om han lämnar föreningslivet fortsätter dock engagemanget för studentlivet där han redan nu har flera idéer inför vårens evenemang där en andra omgång av dunderkravallen och ovveveckan väntar.
– Jag har lite idéer inför nästa års ovvecka som jag vill bygga upp. Dunderkravallen är mitt lilla skötebarn som nu går över till föreningen Kaulas, en förening som anordnar aktiviteter utan koppling till någon särskild utbildning.
Förutom att det kräver engagerade studenter menar Philip att ett aktivt och bra studentliv också förutsätter en sammanhållning bland studenterna och en positiv inställning.
– Det är viktigt att föreningarna har en kompisaktig attityd mot varandra. Det skapar en bättre sammanhållning bland studenterna på universitetet och kommer på sikt att ge ett bättre studentliv.