×

Nyheter

Bostadssituationen fortsatt ansträngd för studenter

På Campus Futurum, norr om Kronoparkens centrum, finns en stor del av beståndet av studentbostäder i Karlstad. Foto: Karlstad kommun
Det är fortfarande svårt för studenter att få tag i studentboende inför terminsstart. Det visar SFS årliga bostadsrapport som presenterades på onsdagen.

Det är Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, som granskat bostadsläget i de svenska högskole- och universitetsstäderna. I förra årets rapport markerades Karlstad som en gul stad där bostadsläget bedömdes som ansträngt vid terminsstart, men att det blir enklare att få tag i studentboende under terminen.

I rapporten ställer SFS krav på att det ska finnas ett permanent förstahandskontrakt, att bostaden ska vara belägen inom 30 minuter till lärosätet, att hyran inte överstiger 35 procent av studiemedlet samt tillträde innan terminsstart.

Särskilt bekymmersam är bostadssituationen enligt SFS i Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala, Visby, Växjö, Umeå, Skövde, Lund, Karlskrona, Jönköping samt Halmstad, som rödlistas i årets bostadsrapport och där det kan ta upp till en termin att få studentboende.

– Kanske har det blivit lite, lite bättre på några orter, men det hjälper ju inte när bara en av tio studenter kan fokusera fullt ut på utbildningen från början av terminen, säger Jacob Adamowicz, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, till tidningen Hem och Hyra.

Karlstad listas i år, liksom i förra årets rapport, som en gulmarkerad stad. Enligt rapporten är det framför allt vid terminsstart som det är som svårast att få tag i studentboende, men att möjligheterna ökar längre in på terminen.

 – Det är ingen akut brist sett till helheten även om det finns enstaka studenter som tyvärr inte lyckas få en bostad. Jag tror tyvärr att vi alltid kommer att se att det är ett fåtal studenter som inte lyckas hitta bostad. Men det brukar alltid finnas temporära lösningar och SFS nämner att det finns större möjligheter i oktober, säger Sebastian Hardin, ordförande för Karlstad Studentkår.

Läget i Karlstad beskrivs som ansträngt, men optimistiskt där det byggs inför framtiden. Samtidigt vill Sebastian Hardin se att antalet studentbostäder står i linje med antalet studenter vid Karlstads universitet.

– Jag tänker att fokus bör ligga på att vi har ett långsiktigt perspektiv. Min förhoppning är att fler kommer att söka till Karlstads universitet framöver och då behövs bostäder. Därför kan man inte ta frågan med en klackspark även om det är relativt lugnt just nu. Vi måste upprätthålla lugnet och en acceptabel situation, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter