×

Nyheter

Boverket: Borde klarat tyngden

Foto: Lotta Fallqvist
Den loftgång som rasade på Kvintettgatan på Campus borde ha klarat tyngden. Det menar Boverkets sakkunnige.

Under onsdagen svarade Karlstad Studentkår på de anklagelser mot studenter om vårdslöst beteende och att återkommande klagomål från studenter inte tas på allvar.

– Studenter lägger halva sitt studiemedel på boende. Då måste de också kunna kräva en viss standard, säger Daniel Frisén, ordförande för Karlstad Studentkår.

Och Karlstad Studentkår får medhåll av Björn Mattsson, sakkunnig i frågor om konstruktionsregler, på Boverket.

– Det ska till mycket stor tyngd för att en loftgång ska kunna rasa. Reglerna säger att en loftgång ska tåla en belastning på 400 kilo per kvadrameter. När det byggs dimensionerar man för 520 kilo per kvadratmeter, säger Björn Mattsson.

Den sektion av loftgången som rasade under lördagen var omkring 12 kvadratmeter stor.

– Belastningen kan inte ha varit större än mellan 100 till 150 kilo per kvadratmeter. Skulle personerna på loftgången ha hoppat i takt kan belastningen kunnat ha varit dubbelt så stor.

Enligt Mattsson skulle det alltså ha varit en god marginal till gränsvärdet på 520 kilo per kvadratmeter om tio personer hoppat i takt på loftgången.

– Gränsvärdet säger inte att det rasar vid 52o kilo. Sannolikheten att det skulle rasa är mellan 1 och 10 procent.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada, som Karlstads studenttidning rapporterat om tidigare.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter