×

Nyheter

Få ut mer av ditt CSN

Foto: Marc Femenia
Studiemedlet är ofta ett välkommet inslag när det trillar in på kontot den 25:e. För många studenter börjar plånboken eka tomt sista veckan i månaden, men med god planering och små ändringar i dina vanor är det ingen omöjlighet att få pengarna att räcka. Här kommer en påminnelse om de små grejerna som gör stor skillnad.

Planera din matvecka

Förbered dig inför kommande vecka genom att planera din matlista i förväg innan du åker till affären. Glöm inte heller att äta något innan shoppingrundan. På så sätt håller du dig enklare till planen utan att falla för frestelsen. Håll koll på vad de olika butikerna erbjuder och anpassa din shopping efter butikens extrapriser. Detta gör du enkelt online eller i app-format. Jämför mellan olika kedjor varje vecka för att få mest valuta för pengarna.

För att vara ännu mera matsmart bör du ta dig tiden att skaffa medlemskort hos de olika butikerna. Exempelvis finns ICA-kortet samt Willy’s+ och som medlem får du ännu fler förmåner som du kan utnyttja, vilket ger mer klirr i din studentkassa. Då kan du dra nytta av vissa erbjudan­den som inte är tillgängliga för alla och du samlar poäng som kan mynna ut i bonuscheckar.

Ännu ett tips är att handla matvaror utefter säsong. Frukt, grönsaker och rotfrukter brukar vara billigare under vissa perioder, som höstens äpplen och sommarens färskpotatis. Satsa därmed på säsongsbaserade råvaror och planera dina rätter utifrån det som är aktuellt. Kött och andra frysvaror är värt att hålla utkik efter då det ofta är erbjudande på sådant. Köp billigt, mycket, och frys in.

När det kommer till köp av hygienartiklar rekommenderas stora varuhus som Rusta. Här finns allt du behöver såsom storpack tvättmedel, toapapper, schampo och tvål för billiga priser som du tjänar in stora pengar på.

Det effektiva boktipset

Varje student fasar inför början på ny kurs eftersom det oftast innebär att en stor summa lär spenderas på skol­böcker. Men, det finns flera andra alternativ för att få tag på billig och rentav gratis kurslitteratur. Det gäller att hålla utkik och vara snabb. Sök rätt på de böcker du behöver i skolans eller i stadens bibliotek. Oftast finns det några få exemplar på varje bok så det gäller att vara ute i god tid. På universitetet har man rätt att låna en bok upp till 60 dagar så länge det inte är kö och lånetiden på böcker som det är kö på är 14 dagar. Många av böckerna kan även finnas som E-böcker via KAUS bibliotek online, smidigt och gratis.

Kurslitteratur kan du även fynda via facebookgrup­per som ”Litteraturtorget” för den förening du är med i. Även sajter som Blocket och Campusbokhandeln är bra fyndsidor där du kan finna begagnade böcker till ett bra pris. På Campusbokhandeln kan du dessutom sälja dina gamla böcker och få pengar tillbaka.

”Var har alla mina pengar tagit vägen?” är en mening som förekommer rätt ofta hos studenter. Med knappa två veckor kvar till nästa CSN-utbetalning kan det kännas tungt att överleva på torra nudlar med diverse smak. Men, det behöver inte bli så. Genom att anteckna och hålla

koll på hur mycket pengar som läggs på mat, kläder och utekvällar kan det underlätta att veta var pengarna tar vägen, och hur du ska göra för att slippa ännu en månad med nudelveckor.

Don’t shop til’ you drop

Är du en sån som köper nya jeans så fort det blir ett litet hål? Med lite nål och tråd går det snabbt att sy ihop. Köp dig ett minisy-kit för sådana situationer och du kommer genast spara flera hundralappar! När det kommer till fest­kläder kan alla relatera till frustrationen och frasen ”Jag har inget att ta på mig!”. Istället för att panikartat springa ner till centrum för att hitta passande kläder, anordna klädby­tardagar med dina vänner och låna den där festtoppen som du spanat in från din kompis garderob.

Utekvällar kan komma att kosta en del. Många gånger vaknar man dagen efter med en klump i magen när man kollar på kontoutdraget. Välj dina strider som särskilda student- events där mat och dryck sänks för studenters

skull. Njut av din studenttid och ha kul, men var sparsam med dina utgångar – de har ett pris.

Internetshopping har många fördelar och en av dessa är rabattkoder. När du handlar online kan du med en enkel Google-sökning hitta rabattkoder för olika butiker. Du

kan spara allt mellan fyrtio kronor till flera hundralappar. Vill du få mer valuta för pengarna, använd dig av tjänsten Bonusway.se.

Har du gamla kläder som du inte behöver längre eller som inte passar? Vad sägs om den där smoothieblendern du inte använder som ligger och samlar damm i köksskåpet? Sälj av allt du inte använder så får du lätt in några hundralappar extra till kassan. Eller ännu bättre – samla ihop ett kompis-gäng och kör en loppis tillsammans.

Bo fint och billigt

Gillar du att inreda och lägger gärna pengar på fina saker till hemmet eller gillar att ändra om titt som tätt? Återan­vänd. Det finns mycket saker du kan göra själv som du inte trodde var möjligt. Med några färgburkar kan du få den vita ljuslyktan silvrig och alla dina lila kuddfodral kan du enkelt färga svarta med textilfärg i tvättmaskinen. Sök på Do-it-yourself på Google eller kolla på tutorials på Youtube, så kanske det blir en ingång till din nya hobby!

Är du på jakt efter en ny byrå eller nya vinglas? Flera fynd kan göras på lokala loppisar som Solareturen, Gengåvan eller Myrorna på Våxnäs. Många av prylarna brukar vara i nyskick eller knappt använda. Stort utbud, billiga priser och pysselprojekt, bättre än så kan det inte bli.

Känner du för en förändring i lägenheten kan IKEA hacks vara något för dig. Konceptet är att göra om billiga och effektiva IKEA möbler som du har hemma eller som du lagt undan i förrådet. Förvandla medelmåttiga möbler till unika pjäser med enkla medel, varken svårt eller dyrt.

Att överleva på studiemedlet är ingen omöjlighet, det gäller bara att hitta de små grejerna som gör stor skillnad.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Nyheter

Toppnyheter